Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

2014-ben szűkül a könyvvizsgálatra kötelezettek köre

2014 November 5, Wednesday. 11:39

Alap esetben minden társaság számára kötelező a könyvvizsgálat, ám a Számviteli Törvény alapján mentesül ez alól az a vállalkozás, ahol az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

Az árbevételre vonatkozó értékhatár az utóbbi években folyamatosan növekedett, szűkítve ezzel a könyvvizsgálatra kötelezettek körét. Ez az értékhatár 2012-ig 100 millió forint volt, 2013-ban 200 millió, 2014-ben viszont már 300 millió forint lett. A folyamatos értékhatár-növeléssel a jogalkotó a vállalkozások adminisztrációs és anyagi terheit próbálja csökkenteni.

 

Nem csak a számviteli törvény előírásai alapján válhat egy vállalkozás könyvvizsgálatra kötelezetté. Tulajdonosi döntés alapján, ha ezt a szándékot az alapító okiratban vagy társasági szerződésben szerepeltetjük, szintén könyvvizsgálóval kell ellenjegyeztetnünk az éves beszámolónkat. Ennek azért van jelentősége, mert a könyvvizsgáló alkalmazásának célja annak megállapítása, hogy az éves beszámoló a jogszabályok szerint készült-e.

 

 

A törvény szerint nem mentesülhetnek a könyvvizsgálat alól értékhatártól függetlenül a takarékszövetkezetek, a konszolidálásba bevont vállalkozások, a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepei, illetve az a vállalkozó, aki a megbízható és valós kép érdekében eltér a számviteli törvény előírásaiból.