Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

A 2013-a évre vonatkozó SZJA-val kapcsolatos teendők és határidejük

2014 January 28, Tuesday. 11:44

2014. január 31.

A magánszemélyek nyilatkozata a munkáltató felé a munkáltatói adómegállapítás elkészítéséhez a 13M29 jelű nyomtatványon.

 

2014. február 17.

1353NY jelű nyilatkozat beküldése, melyben a magánszemély kéri, hogy az Adóhatóság készítse el az adóbevallását. Ha ezt a bevallási módot választjuk, akkor az elkészített 1353E jelű bevallást az Adóhatóság legkésőbb 2014. április 30-áig papír alapon, az Ön által megadott postacímre, vagy elektronikus formában juttatja el. Amennyiben a magánszemély elfogadja az adóhatóság által elküldött egyszerűsített bevallást, úgy azt nem szükséges visszaküldeni. Tehát, aki az adóhatóság által megküldött egyszerűsített adóbevallást 2014. május 20. napjáig nem küldi vissza, az az adózó által benyújtott bevallásnak, az abban megállapított adó az adózó által bevallott adónak minősül. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt, - javított adatokkal elfogadott- 1353E jelű bevallás feladásának (beküldésének) határideje 2014. május 20. Az ön által javított adatok alapján az adóhatóság ismételten kiszámolja az adót, és erről 2014. június 20-áig értesítést küld.

 

2014. február 25.

1353 számú bevallás beküldésének határideje az egyéni vállalkozók, az ÁFA befizetésére kötelezett őstermelők, az ÁFA befizetésére kötelezett magánszemélyek, az EVA hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozók esetében.

 

2014. május 20. a 1353 ADÓNYILATKOZAT jelű nyomtatvány beküldésének határideje

 

2014. május 20.

1353 számú bevallás beküldésének határideje magánszemélyek esetében. Ezt a bevallást annak kell beküldeni, aki nem választja vagy választhatja a munkáltatói illetve az adóhatóság által kiállított bevallást. Ebben az évben is választható a csökkentett adattartalmú adóbevallás, illetve továbbra is lehetőség van a kivonatolt nyomtatásra.

 

A 1353 sz. bevallás benyújtási módjai:

 

Befizetési kötelezettség rendezése:

 

Pótlékmentes részletfizetésre vonatkozó szabályok:

A 150 000 Ft-ot meg nem haladó személyi jövedelemadó fizetési kötelezettséget pótlékmentesen, maximum 6 hónapon keresztül egyenlő részletekben is lehet teljesíteni (kivéve, ha egyéni vállalkozó és ÁFA-kötelezett). Az első részlet megfizetési határideje 2014. május 20. A fizetési kedevezmény engedélyezéséről az Adóhatóság külön értesítést nem küld, csak akkor, ha nem felelünk meg a pótlékmentes részletfizetési feltételeknek. Ha nem teljesítjük az esedékes részletet, akkor a kedvezény érvényét veszti és a tartozás egy összegben esedékessé válik.

 

Az Energens Kft idén is vállalja magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallásának elkészítését, melyhez  ezt az adatlapot kell kitölteni és visszajuttatni irodánk címére 2014. március 21-ig. A nyomtatványt letölthetik honlapunkról a Dokumentumok/Munkaüggyel kapcsolatos nyomtatványok menüpont alatt.