Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

A 2014-es költségvetési tervezet

2013 October 3, Thursday. 14:23

Hétfőn a Kormány elé terjesztett 2014-es költségvetés-tervezet egyik lényeges pontja a családokat érinti: 2014-től a családi adókedvezménynek a személyi jövedelemadóból igénybe nem vett része járulékkedvezmény formájában érvényesíthetővé válik az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is.  A jövő évi változásokkal a családi kedvezmény által elérhető maximális adómegtakarítás a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára növekszik. Ennek hatására a kétgyermekes családok havi bruttó 60 606, a háromgyermekes családok havi 300 000, a négygyermekes családok havi 400 000 forintos bruttó jövedelem fölött már teljes egészében igénybe tudják venni a kedvezményt. 

 

Illetékmentes lesz a házastársak egymás között bekövetkező vagyonmozgása, valamint a házastársi vagyonközösség megszűntetésével bekövetkező vagyonszerzés is.

 

A bankkártyás vásárlásoknál megszűnik a tranzakciós illetékfizetési kötelezettség.

 

Számos kisebb adó- és illetékszabály változhat még, többek között a regisztrációs adózás területén megszűnik a papíralapú adóigazolás, így egyszerűsödik a gépjárművek forgalomba helyezése, továbbá az egyes mezőgazdasági termékek fordított adózására vonatkozó szabályokat 2018. december 31-ig meghosszabbítják.

Az építési telek négy éven belül lakóházzá való beépítése esetén igénybe vehető illetékmentesség akkor is megilleti a vagyonszerzőt, ha a használatbavételi engedély nem a nevére, hanem valamelyik másik tulajdonostárs nevére szól.