Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

A kormány 10 pontos akcióterve

2012 July 19, Thursday. 12:07

A kormány kihirdette a 10 pontos akciótervét, mely jelentős adózási és adófizetési kötelezettség változásokat/könnyítéseket tartalmaz. Amennyiben bevezetésre kerülnek az alábbi változások, az jelentős mértékben érinti majd a vállalkozásokat. 

 

1-3: Csökkentik a járulékokat

A 25 éven aluliak és az 55 éven felüliek munkáltatói terheit megfelezi a kormány. A 25-54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozók után fizetett munkáltatói járulékot szintén megfelezik. Ez utóbbi rendelkezés a FEOR 9-es főcsoportba tartozó (egyszerű foglalkozások) munkavállalókra vonatkozik. 

 

4-5: Elengedik a járulékokat

A tartós munkanélkülieket alkalmazó vállalkozások esetében az első 2 évben100, a3. évben 50 százalékkal csökkentik a munkáltatói járulékokat. A szülés után gyedről, gyesről visszatérők után 2 évig nem kell majd járulékokat fizetni 

 

6: Havi 50 ezer, és az összes adó letudva

A kisadózók adó és adminisztrációs terheinek csökkentését, számukra tételes adózás bevezetését javasolták. A miniszterelnök szerint a 6 millió forint alatti árbevételű, mikro vállalkozások számára az adófizetés rendkívül egyszerű, választható formáját kínálják majd. Így aki ezt választja, annak egyetlen adót kell fizetnie, főállású kisadózó esetében havi 50 ezer forintot, mellékállásban 25 ezer forintot. A kisadó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót . 

 

7: 16 százalékos adó a kisvállalatoknak

Új 16 százalékos kisvállalati adót vezet be a kormány, ami kiváltja a társasági adót, a szakképzési hozzájárulást, a személyi jövedelemadót, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Az adó alapja a nyereség és a bérköltség összege. 

 

8: Pénzforgalmi szemléletű áfa

Az 500000 euró alatti árbevétellel működő vállalkozásoknak csak akkor kell befizetniük az áfát, ha azt nekik már kifizették. 

 

9: Számviteli lazítás a devizázóknak

A számviteli szabályok átalakításával segítenének azokon a vállalkozásokon, akik árfolyamveszteséget szenvedtek el devizaügyleteiken: 2012-2013-ban nem kell beszámítani a kedvezőtlen árfolyammozgás miatt bekövetkező tőkeveszteséget. 

 

10: Felszabadítják a házipénztárt

A házipénztárra vonatkozó szabályozás jelenleg számos korlátozást tartalmaz, ezeket megszüntetné a kormány. 

 

Kíváncsian várjuk!