Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Civil szervezetek létesítő okiratának módosítása

2016 March 3, Thursday. 10:43

Az Országgyűlés 2016.március 1-én elfogadta azt a törvényt, amely értelmében egy év haladékot kapnak az alapítványok és egyesületek létesítő okiratuk módosítására.

 

Alapítványok és egyesületek esetében nem kell módosítani a létesítő okiratot 2017. március 15. napjáig, ha arra csak azért lenne szükség, mert abban olyan hivatkozások, utalások és elnevezések szerepelnek, amelyek a Ptk. és a létesítő okirat tartalmát érintő más törvény rendelkezéseinek már nem felelnek meg.

 

Az olyan egyesületek esetében egyáltalán nem kell (tehát 2017. március 15-ét követően sem) a kötelező módosítást elvégezni, amelyek létesítő okiratát kizárólag azon okból kellene a Ptk. rendelkezéseihez igazítani, hogy az tartalmazza az egyesület alapító tagjainak nevét, és azok lakóhelyét vagy székhelyét.

Ilyen például alapítványok esetében, hogy a régi Ptk. az alapítvány képviseletére jogosult szervet kezelő szervnek, míg az új Ptk. kuratóriumnak nevezi. Amennyiben azonban az alapítvány vagy az egyesület létesítő okirata egyéb okból módosul (például székhely, vagy vezető tisztségviselő változás miatt) egyúttal ezeket az elnevezéséket is módosítani kell.

 

Az alapítványok és egyesületek változásbejegyzési eljárása illetékmentes.