Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Egyszerűsített végelszámolás KFT-k esetében

2018 July 18, Wednesday. 11:19

Idén július 1-től már van egyszerűsített végelszámolás a kft-knek is, ha nem kötelezett könyvvizsgálatra.

 

Az egyszerűsített végelszámolás menete az alábbi:

1.      Össze  kell hívni egy taggyűlést, amelyben a tagok vagy az Alapító (egyszemélyes kft., egyéni cég esetén) elhatározza a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését.

2.      FONTOS, hogy a cég a határozat meghozatalától számított nyolc napon belül köteles ezt az adóhatóságnak bejelenteni, amelyről az adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton értesíti.

3.      Az egyszerűsített végelszámolás ideje alatt a normál végelszámolás rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

4.      Az egyszerűsített végelszámolás befejezését a cég – a rendelkezésre álló 150 nap alatt – az adóhatóságnak jelentheti be, amelyről az adóhatóság elektronikus úton értesíti a cégbíróságot.

5.      A vállalkozás továbbá köteles a cégbíróság részére megküldeni a vagyonfelosztási javaslatot, illetve más esetleges iratokat (például engedményezés, tartozásátvállalás, határozat a végelszámoló díjáról, a végelszámolás költségeiről, iratanyag őrzésének helyéről). A vagyonfelosztási javaslat és a határozatok kizárólag iratminta megfelelő kitöltésével készíthetőek el.

6.      Az adóhatóság a cég bejelentésétől számított harminc napon belül elektronikus úton értesíti a cégbíróságot, ha a cég törlésének adóigazgatási és társadalombiztosítási szempontból akadálya nincs.

7.      Amennyiben az adóhatóság zöld jelzést adott és a szükséges lezáró dokumentumok csatolásra kerültek, a cégbíróság törli a céget a cégjegyzékből.