Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Februártól 75 napra nő az áfa kiutalás határideje

2012 January 10, Tuesday. 11:49

Az áfa-visszaigénylések esetében a kiutalásra rendelkezésre álló határidő 2012. február 1.-jétől fő szabály szerint 75 napra nő, a korábbi 500 ezer forintos kiutalási limit  pedig 1 millió forintra emelkedik. Az újabb adómódosítások a befektetési alap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg. 

 

A korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy minden egyes számla - amely esetében a visszaigénylés fennáll - kiegyenlítésének meg kell történnie. Amennyiben akár egy számla esetében nem történt meg a kiegyenlítés, akkor a kiutalás fő szabálya vonatkozik a teljes visszaigényelt összegre, ami 75 nap. 


További változás, hogy a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül a korábbi 500 ezer forintos kiutalási limit 1 millió forintra nő. Ennek megfelelően az adózó az 1 millió forint alatti összegre 30 napon belül, e feletti kiutalások esetén pedig 45 napon belül számíthat, feltéve, hogy a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályok teljesülnek, illetve egy adóellenőrzés menete az adott időpontokat nem írja felül. 


A jogszerűen működő vállalkozások minden egyes beszerzés esetében igazolni kell az adott bevallási időszakban a számlák kiegyenlítését, ellenkező esetben az áfa-tartalmat 30, illetve 45 nappal hosszabb ideig kell majd finanszírozniuk.