Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Folyószámla értesítők

2015 November 4, Wednesday. 16:18

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 31-ig küldte ki a magánszemély adózóknak a folyószámla értesítőket, illetve a késedelmi pótlékról szóló leveleket.

 

Folyószámla értesítőt az kap, akinek a személyi jövedelemadóban túlfizetése vagy tartozása van. A túlfizetést az adózó visszakérheti, vagy átvezetheti másik adónemre, a tartozást pedig mielőbb érdemes befizetni, mert amíg ez nem történik meg, késedelmi pótlékot számol fel a NAV.

 

Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és május 11. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően már a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását,és ha 2014-re vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor június végétől megtekinthetik késedelmipótlék-levezetésüket is.


Azon nyáron végzett diákoknak, akik még nem tudtak elhelyezkedni, és nem is tanultak tovább, így október 31-én lejár a diákigazolványuk, be kell jelentkezniük a NAV-nál, hogy jogosulttá váljanak egészségügyi ellátásra. Október 31. után még 45 napig, vagyis december 16-ig jogosultak az ellátásra, utána kell figyelniük, és bejelentkezniük. 


Annak, aki nem biztosított, és egyéb jogon sem jogosult ellátásra, kötelezően meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot; ennek havi összege 2015-ben 6930 forint.