Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Gazdasági mentőcsomag 2020.03.18.

2020 March 19, Thursday. 10:52

A Magyar Közlönyben 2020.03.18-án megjelent gazdasági mentőcsomag főbb pontjai az alábbiak:

 

Törlesztési moratórium

Magánszemélyek és vállalkozások szerda éjfélig megkötött hiteleinek tőke-, kamat- és hiteldíj fizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik. A fizetési moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre vonatkozik, illetve pénzügyi lízingszerződésre.

A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, de az időtartamát egy újabb kormányrendelet meghosszabbíthatja. Akinek a szerződése 2020-ban jár le, az is élhet a törlesztési moratóriummal, ilyenkor a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a  kötelezettségvállalás időtartama 2020. december 31-éig meghosszabbodik.

Aki viszont továbbra is rendesen törlesztene, az is gond nélkül megteheti, mivel a fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

 

Ágazati segítség

Kiemelt ágazatok: turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, szerencsejáték, filmipar, rendezvényszervezés, előadóművészet és sportszolgáltatás

  1. A nem lakásként bérelt helyiségek bérleti díját tilos megemelni, és a bérleti szerződést június 30-ig tilos felmondani. A felmondási tilalom újabb kormányrendelettel meghosszabbítható.
  2. A dolgozók után a munkáltatónak nem kell járulékot fizetni március, április, május és június hónapokban. A munkavállaló bérét terhelő járulékok közül ezekben a hónapokban kizárólag az egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, de legfeljebb 7710 forintot kell fizetni.
  3. Március 1. és június 30. között turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell befizetni.
  4. A személyszállítási szolgáltatást végző katás egyéni vállalkozóknak, azaz a taxisoknak március, április, május és június hónapokban nem kell adózniuk. Mivel a katázóknak mindig a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetniük az átalányadót, így a taxisoknak majd csak augusztus 12-én kell adózniuk, a júliusi munkavégzés után.

Rugalmasabb munkajog

A szerdai kormányrendelet alapján a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztást. A Munka Törvénykönyve alapján korábban azt legalább 96 órával (4 teljes nappal) előre kellett bejelentenie.

Emellett a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti, és jogában áll leellenőriznie a munkavállalók egészségi állapotát is. 

 

Újabb hitelek

A kormányrendeletben szerepel az is, hogy a csütörtöktől (03.19.) felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját, a THM-et a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9 százalék) plusz 5 százalékban maximalizálják.