Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Ingatlan bérbeadás és bérlés szabályai, adózása

2013 October 28, Monday. 17:02

Ingatlan bérbeadással és bérléssel kapcsolatosan gyakran kapunk kérdéseket kedves ügyfeleinktől, ezért most összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat. 

 

Főszabályként az ingatlan (pl. lakóingatlan, üzlet) bérbeadás Áfa-mentes tevékenység. Kivételt képez ez alól az olyan bérbeadás, amely tartalma alapján kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak (szálloda, panzió, kemping, üdülők szálláshely szolgáltatása) minősül, közlekedési eszköz parkolására, elhelyezésére szolgál, vagy az ingatlannal kapcsolatos berendezés, eszköz, gép, illetve széf bérbeadásával kapcsolatos.

A bérbeadó választhatja, hogy a bérletet áfá-s tevékenységként szeretné-e folytatni. Ebben az esetben erről előre kell nyilatkozni és ettől a választástól 5 évig nem lehet eltérni. Ha Áfa-mentességet választ, akkor a bérleti szolgáltatás után nem kell Áfát megfizetnie/felszámítania, de adólevonási jog sem illeti meg.

 

Cég bérel cégtől:

Az ingatlan bérbeadásból származó bevétel után a következő költségek terhelik a bérbeadót:

Ha az adózás után realizált nyereséget a cég tulajdonosai magánszemélyként osztalék formájában szeretnék kivenni, akkor a magánszemélyt még terheli a 16%-os SZJA és a 14%-os EHO is, amely maximálisan 450.000 Ft lehet éves szinten. Ezért azt javasoljuk, hogy egyszerre minél nagyobb összeget vegyenek ki, mert az EHO-plafon miatt így „olcsóbb” az osztalék kivétele, mint ha többször kisebb összegekkel tennék meg ugyanezt.

Cég bérel magánszemélytől:
A magánszemély ingatlan bérbeadásból származó jövedelmét a bérlő cégnek kell bérszámfejtenie, és havonta SZJA-előleget vonnia. A kifizető által levonandó és a magánszemélyt terhelő adóelőleg mértéke a jövedelem 16%-a.  A jövedelmet a magánszemély választása szerint vagy tételes költségelszámolással vagy a 10% költséghányad alkalmazásával állapíthatja meg, erről előzetesen nyilatkozatot kell tennie. Tételes költségelszámolás esetén a jövedelem az igazolható költségek levonásával megállapított bevételrész összege, de legfeljebb a bevétel 50°%-a. A 10% költséghányad választása esetén nem kell a költségszámlákat gyűjteni, az adókat automatikusan a bevétel 90%-a után kell megfizetni.
 
A 16 %-os SZJA-n felül a bérbeadó magánszemélyt még 14%-os EHO is terheli, de csak akkor, ha az ingatlan bérbeadásból származó éves jövedelme meghaladja az 1 millió Ft-ot. Ebben az esetben a teljes jövedelem után fizetendő az egészségügyi hozzájárulás. Előfordulhat olyan eset, amikor pl. több ingatlant ad bérbe magánszemély különböző cégeknek, melyek nem tudhatnak egymásról. Ezért a magánszemélynek előre nyilatkoznia kell a kifizetőnek, hogy a bérbeadásból származó jövedelme meghaladja-e az 1 millió Ft-ot.
 
Magánszemélynek már nem kötelező egyéni adószámot igényelni. Ez azt jelenti, hogy ugyan nem adhat számlát a bérletről, viszont a befizetési bizonylat és a szerződés elég ahhoz, hogy a bérlő cég költségként elszámolhassa a bérletet, és így nem éri hátrány egyik felet sem.
 
Cég ad bérbe

 
Magánszemély ad bérbe magánszemélynek:

Szerződés alapján történő ügylet. Az SZJA előleget (16%) negyedévente kell megfizetni. Magánszemély ebből származó jövedelmét csak az éves, május 20-ig esedékes SZJA-bevallásában kell szerepeltetni. Magánszemély ebben az esetben nem áfa-alany.