Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Januártól nem utalhat az a cég, aki nem tesz nyilatkozatot bankjánál

2014 November 13, Thursday. 13:16

Az alábbi közlemény 2014. november 12-én jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján. Kérjük olvasóinkat, ellenőrizzék bankjuknál, hogy szükséges e Tényleges tulajdonosi nyilatkozatot tenniük. E nélkül a nyilatkozat nélkül nem indíthatnak banki tranzakciókat, így pl. bért sem utalhatnak.

 

„A tényleges tulajdonos(ok) megjelölésének hiányában bankjuknál januártól nem kezdeményezhetnek tranzakciókat. A kötelezettség a lakossági ügyfelekre nem vonatkozik, amennyiben korábban személyes azonosításukra sor került, és számlavezetőjüknél a törvényben előírt adataik és tényleges tulajdonosi nyilatkozataik megfelelően rendelkezésre állnak.

 

A pénzmosás elleni törvény 2013. július 1-i módosítása nyomán a jogi személyiséggel rendelkező hazai vállalkozások és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, valamint az egyéb jogi személyek (például alapítványok, társasházak, egyesületek) képviselőjének idén december 31-ig írásban nyilatkozni kell számlavezető hitelintézetüknél tényleges tulajdonosukról, amennyiben ezt korábban nem, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalommal tették meg. Ha nincs olyan természetes személy, aki az adott szervezet tényleges tulajdonosa volna, akkor a vezető tisztségviselők adatait kell rögzíteni. Ennek megfelelően azoknak a vállalkozásoknak is új nyilatkozatot kell tenni, amelyek korábban tett nyilatkozatuk szerint saját nevükben járnak el.

 

A hazai lakossági ügyfeleknek a törvényi módosítás miatt nem kell ismételten tényleges tulajdonosi nyilatkozatot tenniük, ez a kötelezettség rájuk nem vonatkozik.”

(NGM, MNB, Magyar Bankszövetség)