Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

KATA-s egyéni vállalkozók bérbeadói tevékenysége

2014 March 18, Tuesday. 11:27

A Katv. 4. § (4) bekezdése szerinte nem választhatja a KATA-alanyiságot az a vállalkozás, amely az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke, illetve a TEÁOR szerint 68.20 (saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése) tevékenységből a KATA-alanyiság választásának évében bevételt szerzett. A Katv. 5. § (1) bekezdése szerint a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a KATA-alanyisága a kisadózó vállalkozásnak, ha a fenti tevékenységből származik bevétele.


Ha a Katv. hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó bérbeadási tevékenységet is kíván folytatni, és a KATA-alanyiség választásának évében nem volt bérbeadásból származó bevétele, akkor annak érdekében, hogy a KATA-alanyisága ne szűnjön meg a következőt kell tennie:


Bejegyzett egyéni vállalkozók esetén:



Nem bejegyzett egyéni vállalkozók esetén:

Az Szja tv. 3. § 17 pontja szerint egyéni vállalkozónak minősülnek az alábbi tevékenységet folytató vállalkozók is:

Abban az esetben, ha az előzőekben említett tevékenységet folytató magánszemélyek a Katv. hatálya alá jelentkeztek be és bérbeadói tevékenységet is kívánnak folytatni egyéni vállalkozás keretén kívül, akkor ezt a döntésüket a 2014. évre a 14T101 nyomtatványon jelenthetik be.