Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Kockázati biztosítékadási kötelezettség az EKÁER-szám megállapításához

2015 March 11, Wednesday. 11:21

Alábbiakban a NAV tájékoztatóját olvashatják a kockázatos termékkel végzett közúti árufuvarozással járó, bejelentés-köteles tevékenység esetén az EKÁER szám megállapításának 2015. március 11-től érvényes feltételeiről.

 

„Felhívjuk az EKAER bejelentésre kötelezettek szíves figyelmét arra, hogy az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (XII.27.) NGM rendelet (Rendelet) vonatkozó szabályai alapján 2015. március 11-től a kockázatos termékkel végzett közúti árufuvarozással járó, bejelentés-köteles tevékenység esetén az EKAER szám megállapításának feltétele kockázati biztosítékadási kötelezettség teljesítése!

 

Kockázati biztosítékot a Rendelet alapján első alkalommal 2015. március 11-én kell nyújtani. Ez azt jelenti, hogy a bejelentés-köteles kockázatos termékkel végzett közúti fuvarozással járó tevékenység kapcsán az EKAER szám kiadása során 2015. március11-től az állami adó- és vámhatóság vizsgálja a biztosítéknyújtási kötelezettség teljesítését.

Biztosíték az alábbi két módon nyújtható:

A kétféle módon teljesített biztosíték „átjárható”, azaz összesen kell rendelkezésre állnia a Rendelet által előírt mértékű biztosítéknak. A biztosíték mértéke főszabály szerint a bejelentést megelőző 45 napban (ideértve a bejelentés napját is) az EKAER-ben bejelentett kockázatos termékek együttes, adó nélkül számított ellenértékének 15%-a. Az első biztosítékadási kötelezettséggel járó bejelentéstől számított 45. napig teljesítendő biztosítékadási kötelezettség során a biztosítékösszegét ki kell egészíteni az adott bejelentéssel érintett kockázatos termékek adó nélküli értékének 15 százalékával. A biztosíték mértékének számításakor figyelmen kívül kell hagyni az önkéntes bejelentés alapján megállapított EKAER számokhoz tartozó kockázatos termékek együttes adó nélküli értékét.

 

A 2015. március 11-én nyújtandó kockázati biztosíték összegének meghatározása során az annak alapjául szolgáló időszakot 2015. március 1-jétől az első biztosítékadással érintett bejelentés időpontjáig kell számolni. Ha az első biztosítékadási kötelezettséggel érintett bejelentésre 2015. április 15-ét követően kerül sor, a biztosíték összegének alapjául szolgáló időszakot már a főszabályként jelzett szabály alapján kell számítani.

 

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy amennyiben a (letéti számlára megfizetett és/vagy garancia útján) nyújtott biztosíték nem éri el a szükséges mértéket, úgy EKAER szám nem állapítható meg, azaz az adózó nem tud bejelentést teljesíteni az EKAER szám megállapítása érdekében!

 

A biztosíték megállapítása (szükséges mértéke, teljesítésének módja, stb.) tekintetében fontos szabályokat részletesen az EKAER elektronikus felületének (ekaer.nav.gov.hu) főoldalán, Új EKAER tájékoztató címszó alatt találják, a részletes tájékoztatás érdekében kérjük látogassanak el honlapunkra!

Nemzeti Adó- és Vámhivatal”