Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Külföldi csomagrendelés vám- és adóvonzata

2013 December 5, Thursday. 15:34

Aki külföldről postán árut rendel, a kellemetlenségek elkerülése érdekében jó, ha tudja az alábbiakat.

 

Ha egy másik EU tagállamból rendelünk csomagot, akkor az vámszempontból belföldi forgalomnak tekintendő, tehát vámot és adót nem kell utána fizetni. Vám- és adómentes az EU-n kívülről rendelt csomag, ha annak értéke: magánszemély-magányszemély viszonylatban történő küldés esetén a 45 eurót, cég-magánszemély relációban a 22 eurót nem haladja meg.

 

Ha a fenti feltételek nem teljesülnek, akkor a vám és/vagy adófizetési kötelezettség az alábbiak szerint alakul:

Magánszemély küld csomagot magánszemélynek:

Cég küld csomagot magánszemélynek:

Amennyiben a csomagot vámkezeltetni szükséges, azt a Magyar Posta végzi a címzett nevében. Emiatt célszerű a csomagon feltüntetni a következőket:

A vámkezeléshez igazolni kell a küldemény értékét. Amennyiben a Magyar Posta nem talál a csomag burkolatához erősített, annak értékét – a NAV számára- hitelesen igazoló dokumentumot, úgy felveszi a kapcsolatot a küldemény címzettjével. A minél gyorsabb ügyintézés érdekében javasolt, hogy a címzett a küldő fél részére adja meg telefonos, vagy email-es elérhetőségét (így a vámkezelésnél közreműködő Magyar Posta gyorsabban fel tudja venni a kapcsolatot a címzettel).

 

A vámkezeléshez elengedhetetlenül szükségesek az alábbi dokumentumok bemutatása/elküldése:

Ha ezek az információk rendelkezésre állnak, a vámkezelést a Magyar Posta el tudja kezdeni, így a kézbesítés is rövid időn belül megtörténhet. Amennyiben a vámkezelés szempontjából további adatok, engedélyek, igazolások, stb. szükségesek, azokat a Magyar Posta bekéri a címzettől, tehát ilyenkor a vámkezelés is hosszabb időt vesz igénybe.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a Magyar Posta önállóan nem bontja ki a csomagokat, azt az áruvizsgálat során kizárólag a NAV pénzügyőrei végzik kockázatelemzés és/vagy röntgenvizsgálat, vámérték vizsgálat, stb. alapján. Amennyiben bármilyen csomaggal összefüggésben gyanú merül fel bűncselekmény elkövetésére, a küldeményt lefoglalják és feljelentést tesznek.