Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Lakáscélú hiteltörlesztő támogatás - az NGM rendelet legfontosabb szabályai

2014 April 10, Thursday. 13:56

Megjelent az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet. A szigorításokat visszamenőlegesen nem kell alkalmazni, a kedvező szabályokat viszont 2014. január 1-jétől lehet.

 

Alábbi cikkünkben a rendelet legfontosabb szabályait foglaltuk össze:

 

Az előzetes tervekhez képest a támogatás folyósításához nem szükséges elkülönített számlát nyitni, hanem a munkáltató a támogatást a munkavállaló által megjelölt számlájára, vagy a törlesztendő hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéséhez használt központi elszámoló számlájára utalhatja. Ehhez a munkavállalónak nyilatkoznia kell a megjelölt számla számáról és arról, hogy hozzájárul az adóhatósg részére történő adatszolgáltatáshoz.


A támogatás adómentességének feltételeit a munkáltatónak kell vizsgálnia, de a rendelet lehetőséget biztosít arra is, hogy szerződés alapján a munkáltató helyett a bank vizsgálja és igazolja a feltételek meglétét. Ezt csak egyszer kell igazolni, még akkor is, ha a támogatást több éven keresztül, vagy egy éven belül több részletben adják. Az adómentesség egyik fontos feltétele, hogy a munkavállaló bármilyen arányban tulajdonosa vagy haszonélvezője legyen annak az ingatlannak, amely kapcsán a támogatást igénybe veszi, akkor is, ha a tulajdonjogot vagy haszonélvezetet a támogatás igénybevételével szerzi meg.

 

A munkavállaló lakásvásárlás vagy lakáscélú hitel visszafizetése, törlesztése esetén a támogatás folyósítását követő év április 15-éig, lakás építése, bővítése, korszerűsítése esetén a folyósítás évét követő második év április 15-éig köteles a munkáltatónak, illetve a banknak átadni a következő okiratokat, bizonylatokat:

A méltányolható lakásigény vizsgálata során a lakás szobaszámát az egyes szobák alapterületének nagyságát is tartalmazó nyilatkozat alapján kell kell meghatározni, az együttköltöző vagy együttlakó családtagok számát pedig a lakásban lakóhelyként vagy tartózkodási helyként lakó családtagok lakcímkártyáinak másolata, vagy a lakcímnyilvántartást vezető hatóság által kiállított igazolás igazolja.

Az együttlakó gyermektelen vagy egy gyermekes házaspár esetében a méltányolható lakásigény meghatározásánál figyelembe veendő születendő gyermeket vagy gyermekeket a megelőlegező kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiállított okirat igazolja.

A méltányolható lakásigény feltételének való megfelelés a támogatás folyósítása évének bármely napjára vonatkozóan vizsgálható, illetve ha a méltányolható lakásigény megállapítása bármely korábbi időpontban,  már megtörtént, akkor a korábbi vizsgálatról készült okirat másolatával is igazolható.

 

Lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztésére adott támogatás esetén a következő hitelek vehetők figyelembe:

A rendelet egyértelműen meghatározza a támogatás összege és a vételár, a teljes építési költség, valamint a korszerűsítésre fordított költség arányára vonatkozó feltételnek való megfelelés vizsgálati szempontjait is.