Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

NAV tájékoztató az online pénztárgépek folyamatos adatszolgáltatásáról

2015 February 24, Tuesday. 10:11

Alábbiakban a NAV tájékoztatóját olvashatják az online pénztárgépek folyamatos adatszolgáltatásához szükséges online kapcsolattal kapcsolatosan.

 

"Az ÁFA-törvény változása    2015. január 1-jétől előírja az online pénztárgépekhez adatkapcsolatot biztosító hírközlési szolgáltatók (Szolgáltató) részére, hogy a szolgáltatás esetleges szüneteltetéséről, megszüntetéséről tájékoztatassák a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV). Az online pénztárgépek adatait a NAV közvetlen lekérdezéssel éri el. Az így megvalósuló adatszolgáltatáshoz szükséges online kapcsolat lehetőségét folyamatosan biztosítani kell, ez a pénztárgép üzemeltetőjének felelőssége.

 

Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a Rendeletben előírt kötelezettségeinek, mulasztási bírsággal sújtható. Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (pl. gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.   

 

A pénztárgép üzemeltetője nem tesz eleget a vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségének például az alábbi esetekben: 

 A szolgáltató és a pénztárgép üzemeltetője között kötött szolgáltatási szerződés szerint a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységében (AEE) működő SIM modult véglegesen letilthatja a szolgáltató, amennyiben az üzemeltető huzamosabb ideig nem fizeti meg a szolgáltatási díjat. Végleges letiltás esetén a teljes AEE cseréje válhat szükségessé. 

 

 A NAV naprakész információval rendelkezik az üzembe helyezett online pénztárgépek működéséről és folyamatosan ellenőrzi az adatszolgáltatást.

 

A tájékoztató a pénztárgép üzemeltetők informálását szolgálja annak érdekében, hogy az üzemeltetők elkerülhessék az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatti mulasztási bírság kiszabását.     Nemzeti Adó- és Vámhivatal     1. Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv-t módosító 2014. évi LXXIV. törvény 122. §.    2. Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. 178 § (1a) bekezdés    3. 48/2013 (XI.16.) NGM rendelet"