Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Online pénztárgépekre történő átállással kapcsolatos teendők

2013 November 21, Thursday. 15:28

A pénztárgép használatra kötelezett adóalany az 50/2013 (XI.15) NGM rendelet hatálybalépését, vagyis 2013. november 16-át követően az alábbi feltételek fennállása esetén üzemeltethet naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet:

 

 

Amennyiben az adózó a fent említett megrendeléssel, szerződéssel és igazolásokkal nem rendelkezik, úgy a NAV honlapjáról is elérhető eBEV szolgáltatási felületen online pénztárgépre vonatkozó megrendelést kell leadnia.

 

Ha az adózó rendelkezik 2013. november 16-át megelőzően kötött pénztárgépre vonatkozó szerződéssel vagy megrendeléssel, úgy az alábbi két körülményt kell ellenőriznie:

Az előzőeket túl természetesen továbbra is feltétel, hogy az adózó üzembe helyezési kóddal rendelkezzen, amelyet a PTGREG adatlap kitöltésével igényelhet a NAV-tól.

 

Azok a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyok, akiknek új tevékenység megkezdése előtt, vagy más egyéb okból pénztárgépet kell beszerezniük, nyugtaadási kötelezettségüknek az új típusú, online pénztárgép üzembe helyezéséig kézi kibocsátású nyugtával vagy hagyományos pénztárgéppel abban az esetben tehetnek eleget, ha rendelkeznek a fent említett szerződéssel, megrendeléssel és a szükséges igazolássokkal.

 

Amennyiben az adózó a megrendelt pénztárgépet nem veszi át, az üzembe helyezést egyéb módón akadályozza, vagy azt nem teszi lehetővé, úgy az adott pénztárgépre vonatkozó szerződése, megrendelése a továbbiakban már nem fogja mentesíteni az online adatkapcsolatra képes, adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgép használata alól.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a forgalmazóknak az 50/2013 (XI.15.) NGM rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül adatot kell szolgáltatniuk valamennyi, a rendelet hatályba lépése előtt leadott megrendelésről. Az adózó a rá vonatkozóan bejelentett adatokhoz az eBEV szolgáltatáson keresztül hozzáférhet.

 

Felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét arra is, hogy az új típusú pénztárgépekre vonatkozó kötelezettségek elmulasztása esetén NAV-ellenőrzésekre és szankciókra lehet számítani.