Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Piros a TAJ számod az orvosnál?

2016 December 13, Tuesday. 15:48

Piros a TAJ számod az orvosnál?

 

Minden Magyarországon élő személynek kötelező fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (tb), akkor is, ha nem szorul orvosi kezelésre. Ennek összege 2017-ben havi 7 110.- forintra nő. Ha valaki nem fizet, arra előbb-utóbb felfigyel a NAV és az elmaradást visszamenőlegesen is behajtja.

 

Nem kell fizetnie annak, aki munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban áll, illetve aki álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül.

Azok a hallgatók, akiknek nappali tagozatos hallgatói jogviszonya van, de halasztanak, azoknak az ellátási jogosultsága továbbra is él.

 

Az álláskeresési járadék lejárta után – 90 nap – viszont fizetni kell, egészen addig, amíg az érintett nem talál új állást.

 

Ha valakinek tehát megszűnik a munkaviszonya, a tanulói jogviszonya, vagy más okból megszűnik a járulékfizetés, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a NAV-hoz és ezt a fizetési kötelezettséget 15 napon belül kell bejelenteni a T1011-es számú adat- és változásbejelentő lapon. A járulékfizetést bármelyik NAV ügyfélszolgálaton intézhetik az érintettek.

 

Fizetési nehézség esetén az adózók kérhetnek fizetési könnyítést: részletfizetést vagy fizetési halasztást.

 

Olykor az is előfordul, hogy a munkavállaló azt gondolja, hogy rendezett a jogviszonya, de az orvosnál mégis felvillan a piros lámpa. Mindenki ellenőrizheti a tb számláját.

Egyrészt a dolgozó a munkahelyétől kérhet igazolást a társadalombiztosítási nyilvántartásba vételéről,

másrészt az Ügyfélkapun keresztül lekérdezhető a tb egyéni számla. Azaz a munkavállaló az Ügyfélkapu segítségével pontosan ellenőrizheti, hogy bejelentették-e, illetve a munkabére után a megfelelő járulékot megfizették-e.

Ha rendezetlen a jogviszony bármelyik NAV-ügyfélszolgálaton is könnyedén lekérdezhető, hogy minden rendben van-e járulékfizetéssel kapcsolatban.

 

Amennyiben probléma merül fel, érdemes először a munkáltatóval tisztázni a helyzetet, mert elképzelhető, hogy valamilyen technikai, adminisztratív hiba miatt rendezetlen a járulékfizetés. Ha nem technikai hiba van a háttérben, akkor a munkáltatóval kapcsolatos kifogásokat az illetékes Kormányhivatalok munkaügyekkel foglalkozó szervénél érdemes jelenteni.

 

2017. január 1-jétől lép majd hatályba az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés emelése. Kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozás, továbbá a szociális szövetkezet tagjának tagi munkavégzése esetén, valamint a társadalombiztosítási ellátásokról szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 39. §-ban meghatározott személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege jelenlegi 7050 forintról (napi összege 235 forintról) havi 7110 forintra (napi összege 237 forintra) nő.