Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Számlázási kötelezettség teljesítése július 1-től

2020 May 23, Saturday. 21:20

Tavaly év végi tájékoztatónkban jeleztük, hogy az áfa törvény változásával 2020. július 1-től újabb adatszolgáltatási kötelezettség terheli a vállalkozásokat. Tájékoztatónk a kötelezettség teljesítéséhez szükséges legfontosabb tudnivalókat tartalmazza.

 

2020. július 1-től kiterjesztik ezt a 100 000 forintos jelentési értékhatárt. Ez azt jelenti, hogy onnantól az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől.  Olyan adózókra is vonatkozik majd az online számlajelentési kötelezettség, akik belföldi fordított adózás alá tartozó és/vagy áfamentes ügyletekről állítanak ki számlát.

Belföldi adóalanynak minősül minden olyan személy vagy vállalkozás, aki adószámmal rendelkezik, vagyis az alanyi adómentes vállalkozások, civil szervezetekre is kiterjed a kötelezettség.

 

Az Áfa Tv. ezt követően sem írja majd elő, hogy csak számlázó programmal számlázhatnak a vállalkozások. Nem tűnik el a kézi számlatömb, csak éppen nem lesz értelme, hiszen az adatszolgáltatást ebben az esetben online kell intézni manuálisan a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ oldalon, ami extra adminisztrációs folyamat.

 

További változás ezzel kapcsolatban, hogy a kézzel kiállított számlákat, melynek áfa tartalma nem éri el az 500 000 Ft-ot, a kibocsátást követő 4 napon belül kell jelenteni a korábbi 5 nap helyett.

Ha az áfa tartalom eléri az 500 000 Ft-ot (vagy meghaladja azt), akkor a kiállítást követő napon belül kell jelenteni.

A gépi számlázás előnye a kézi számlákkal szemben így tovább nő, mert a számlázó programokban az adatszolgáltatás automatikus. (természetesen ehhez előtte össze kell kötni Ügyfélkapun keresztül a számlázót a NAV Online Számla rendszerével)

 

A fenti jogszabályhoz kapcsolódik, hogy 2020. július 1-től minden, adatszolgáltatási kötelezettségben érintett számlán szerepeltetni kell a partner adóalany belföldi adószámának első nyolc számjegyét.

 

2021. január 1-től az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák köre tovább bővül: az összes termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kibocsátott vagy kiállított számláról, ill. számlával egy tekintet alá eső okiratról is adatot kell majd szolgáltatni. Ez alól a magánszemélyek számára kiállított dokumentumok sem lesznek kivételek!

 

Az adatszolgáltatás nem, késedelmes, hiányos, hibás, valótlan adattartalmú teljesítése miatt az adózó szankcionálható.

Magánszemély 200 ezer, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható számlánként a fenti esetekben.

 

A bejelentési kötelezettség sem 2020.07.01-től, sem 2021.01.01-től (egyelőre) a nyugtákra nem vonatkozik. Nyugta akkor állítható ki azonnali készpénzfizetés ellenében, ha a fizetett készpénz alkalmanként a 900 ezer forintot nem haladja meg.

 

A szigorítások előrevetítik, hogy várhatóan rövidesen a NAV készíti majd a vállalkozások áfabevallását is.

 

Ha bármi kérdés felmerül a fentiekkel kapcsolatban, keressék irodánkat bizalommal.