Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Számlázóprogram bejelentési kötelezettség 2014. október 1-jétől

2014 July 2, Wednesday. 15:20

Új, számlázással és nyugtakibocsátással kapcsolatos NGM-rendelet jelent meg 2014. június 30-án a Magyar Közlönyben. A rendelet július 1-jén lépett hatályba, egyes rendelkezéseit viszont csak 2014. október 1-jétől kell csak alkalmazni.

 

A rendelet értelmében az adóalany köteles az általa használt számlázóprogram következő adatait bejelenteni az adóhatóságnak:

Ezen kívül az adóalany köteles a használatból kivont program adatait és a használatból történő kivonásának időpontját is bejelenteni az adóhatóság számára.

 

A rendelet egy másik új eleme, hogy az online számlázási rendszert használó adóalanyoknak is bejelentési kötelezettségük van, mely adatok a következők:

Az online számlázási program használatának befejezésekor a fentieken felül még az online számlázási szolgáltatás igénybevétele befejezésének időpontját is be kell jelenteniük a változást követő 30 napon belül.

 

A bejelentéseket 30 napon belül kell megtenni egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon. Az első bejelentést 2014. november 15-ig kell megtenni, azaz a jogszabály bevezetésére tekintettel a jogalkotó a rendelkezésre álló 30 napon felül még 15 napot biztosított az adózóknak.