Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Tájékoztató az egészségügyi fizetési járulék fizetési kötelezettségről

2014 May 30, Friday. 12:42

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban Tbj.) 39. § (2) bekezdése szerint 2014. január 1-től minden olyan belföldi személy kötelezett havonta 6810 Ft összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot fietni, aki a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak és egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult. Ide tartoznak például azok az egyéni vállalkozók, akik szüneteltetik a vállalkozásukat, vagy azok a magánszemélyek akiknek megszűnt a munkviszonyuk és más egészségbiztosítási jogviszonya nincsen. 

 

 

A korábbi gyakorlattal szemben ez a járulékfizetés a KATA-sok számára sem választható hanem kötelező!!!

 

A magánszemélyeknek a keletkezett fizetési kötelezettségét és annak megszűnését is 15 napon belül be kell jelentenie az állami adóhatósághoz a 14T1011 számú adatbejelentő és változásbejelentő lapon. A bejelentést követően az adóhatóság nyilvántartásba veszi a bejelentőt, és a befizetéshez szükséges csekkeket postázza.

 

A fizetési kötelezettség megszűnésének bejelentésekor csatolni kell az egyéb jogcímen fennálló egészségbiztosítási jogosultságot. A fizetési kötelezettség megszűnését nem kell bejelenteni akkor, ha ezt a munkáltató vagy a foglalkoztató megteszi.

 

A 14T1011 számú nyomtatvány beszerezhető bármely NAV ügyfélszolgálaton, vagy letölthető a NAV honlapjáról.