Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Új tevékenységi körök bejelentésének és a cégeljárási illetékek változása

2012 February 27, Monday. 10:54

Az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési kérelem illetéke jelenleg egységesen 15.000.- Ft. A 2012. március 1-től hatályba lépő illetéktörvény módosítás alapján azonban a zártkörűen működő részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság esetén 50 000 Ft-ra, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság esetén (pl. betéti társaság) esetén 25 000 forintra emelkedik. 

 

Másik módosulás, ami fejfájást okozhat, hogy „a társasági szerződésben meg kell határozni a társaság főtevékenységét és valamennyi tevékenységét”. Ugyanakkor a törvény később azt mondja ki, hogy a társaság – a társasági szerződésben megjelölt tevékenységen belül – bármely gazdasági tevékenységet folytathat, amit az állami adóhatóságnak – főtevékenységként vagy más tevékenységként – bejelent. Tehát a tevékenységi köröket a társasági szerződésben meg kell jelölni, és azon belül a cég bármit végezhet, amit külön az adóhatósághoz is bejelentett. Ez a törvényből idézve: „A társasági szerződésben meghatározott tevékenység változása nem igényli a társasági szerződés módosítását”.  

 

Jelenleg tehát ellentmondás van a törvényi megfogalmazásban, hiszen a NAV-nak történő bejelentéssel nem fog módosulni a társasági szerződés. Amennyiben tehát a tevékenységi kör változna, és olyan új tevékenységet szeretne végezni a cég, ami nincs benne a társasági szerződésben felsorolt tevékenységi köreiben, akkor a társasági szerződés módosításával lehet egyértelműen olyan helyzetet teremteni, mely biztosan megfelel a törvénynek. 

 

Ezért, aki módosítani szeretne tevékenységi körein, vagy új tevékenységet szeretne folytatni, akkor azt még 2012. március 1-e előtt egy a NAV-nak címzett változás-bejelentőn egyszerűen megteheti, ezt követően már csak Társasági szerződés-módosítással. De elképzelhető, hogy a jövőben megjelenik egy olyan módosítás vagy állásfoglalás, ami rendezi ezt az ellentmondásos helyzetet, és mégsem kell alapító okiratot módosítani csak azért, mert új tevékenységet szeretne végezni a cég. 

 

Még egy fontos változás! A TEÁOR kódokat már idén március 1-től fel kell tüntetni a cégbírósági bejegyzési kérelmekben, míg a cégjegyzéknek csak 2013. február 1-ét követően lesz ez is kötelező eleme.