Energens Könyvviteli és Tanácsadó Kft.

Keresés:
Hírlevél

Áruminta, termékminta

2014 October 8, Wednesday. 11:20

Háromrészes cikksorozatunk utolsó része az áruminta-termékminta témakörrel foglalkozik.

 

Azt Szja tv. definíciója szerint árumintának minősül a képviselt termék olyan jellemző kisebb része vagy mennyisége, amely kizárólag a képviselt termék bemutatására szolgál, és amely fizikai állapotánál, vagyoni értékénél fogva tartós használatra és más cél elérésére nem alkalmas. Az egyértelműség kedvéért célszerű az „áruminta” kifejezést feltüntetni a terméken, valamint a „kereskedelmi forgalomba nem hozható” mondatot.

 

A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény (Tao tv.) szerint a magánszemélyeknek adott áruminták és a vállalkozás tevékenysége érdekében felmerült elismert költségek, tehát a társasági adó alapját nem növelik. Az áruminta elfogadása a magánszemély számára adómentes jövedelem.

 

Az áruminta potenciális vevő-jelöltekhez való eljuttatása nem minősül termékértékesítésnek, így nincs ÁFA fizetési kötelezettség. Az ÁFA szabályai szerint minden olyan termékátadás vállalkozási céllal történik, amikor a tevékenység előmozdítása érdekében ad át kis értékű terméket a vállalkozás, a meglévő üzleti kapcsolat ápolása vagy új kapcsolat kialakítása érdekében. Az ilyen céllal adott termék beszerzésekor az ÁFA visszaigényelhető, ha a vállalkozás tevékenysége adólevonásra jogosító tevékenység. Éppen ezért, ha egy beszerzett termékről utólag döntenek úgy, hogy azt nem értékesítik, hanem árumintaként adják át, akkor nincs szükség az ÁFA-levonás utólagos korrekciójára, továbbra is levonható az ÁFA.

 

Cikksorozatunk előző részei az ajándéksorsolásról és a tombolahúzásról szóltak. Kellemes olvasgatást!